Τριλογία H&M 2015

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ H&M  ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

 

 Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη

Ολοκληρώθηκε η «Τριλογία H&M 2015», το πολιτιστικό γεγονός που στόχο είχε να διευρύνει τους ορίζοντες της μαθητιώσας νεολαίας μέσα από την εκπαίδευση, την τέχνη και τα μουσεία, για να ανακαλύψουν οι Έλληνες μαθητές τα στοιχεία που τους ενώνουν με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα στο πνεύμα “United in Diversity”. Τα έργα των μαθητών, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξα για το μέλλον της Ευρώπης και τους κοινούς μας στόχους και τα παιδιά άφησαν πίσω τα προβλήματα που βιώνουν μέσα στην καθημερινότητα και τις οικονομικές αντιξοότητες λόγω της κρίσης.

 

Φέτος η «Τριλογία H&M 2015» περιέλαβε τον Μαθητικό Διαγωνισμό και την έκθεση των έργων των μαθητών «Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη» και την Ημερίδα «Εκπαίδευση και Τέχνη-Νέες Μουσειολογικές Προσεγγίσεις».

Στην ημερίδα “Εκπαίδευση και Τέχνη - Νέες Πολιτισμικές και Μουσειολογικές Προσεγγίσεις”, συμμετείχαν η Πρόεδρος της H&M, εθνολόγος Λίλα ντε Τσάβες, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας Πέννυ Σακκοπούλου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος “Μελίνα Μερκούρη” Σπύρος Μερκούρης, ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης Δημοσθένης Δαββέτας, η Επίτιμη Γενική Δ/ρια του ΥΠΠΟ, ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου, η Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πα/μίου Πειραιώς Φωτεινή Ασδεράκη, η ζωγράφος - θεωρητικός Μερόπη Πρέκα, ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής και ο Δημοσθένης Δόγκας, αναπληρωτής αρχηγός των Ελλήνων Ναυτοπροσκόπων.

Η Heritage & Museums αφιέρωσε την ημερίδα στη μνήμη της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη για την ουσιαστική συμβολή της στον Σύγχρονο Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και ειδικά στην εισαγωγή της τέχνης στην εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού και της έκθεσης ζωγραφικής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού με τίτλο “Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη”, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως 30 Απριλίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας). Σύντομα, ο ΟΠΑΝΔΑ και η Heritage & Museums θα προχωρήσουν σε ειδική έκδοση με τα  επιλεγμένα  έργα των 95 μικρών ζωγράφων που συμμετείχαν στην έκθεση “Ζωγραφίζοντας της Ευρώπη”, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και τον πολιτισμό, την ιστορία της Ευρώπης και τη σημερινή εποχή της κρίσης. Τον διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν η Heritage & Museums και ο ΟΠΑΝΔΑ, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Προέδρου του Οργανισμού κας Λίλα ντε Τσάβες, η οποία ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και είχε την απόλυτη αποδοχή της μαθητικής κοινότητας και των αρμόδιων φορέων.

Στο μήνυμα του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας ανέφερε ότι  η κατανόηση της τέχνης συμβάλλει στην ενδυνάμωση της αξιοπρέπειας και της δημιουργικής δύναμης της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και ότι ο έφηβος μέσα από την τέχνη εκδηλώνει το δημιουργικό και ανεξάρτητο κομμάτι του εαυτού του.

Η Πρόεδρος της Heritage & Museums,  Αντιπρόεδρος του European Museum Forum στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Λίλα ντε Τσάβες έδωσε ως παράδειγμα για το ρόλο και τη σχέση της εκπαίδευσης με τη τέχνη μια φράση του  Πικάσο, ο οποίος είχε πει ότι “κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης και το πρόβλημα είναι πως θα παραμείνει καλλιτέχνης μετά την εκπαίδευση του”. Στη συνέχεια, υπογράμμισε τις έννοιες-κλειδιά για τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της τέχνης -διαπροσωπικές σχέσεις, αυτοεκτίμηση, προσδοκίες, αποδοχή του Άλλου, κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο, συλλογικότητα, ομαλή ένταξη των μαθητών σε ομάδες, διαμόρφωση και ανάδειξη  των δεξιοτήτων των μικρών καλλιτεχνών. Όπως είπε η Λίλα ντε Τσάβες, πρέπει να υπάρχει μια διπλή σύνδεση ανάμεσα στο ρόλο της τέχνης στην εκπαίδευση και τη ζωή της μαθητικής κοινότητας με τα ενισχυμένα προσόντα των εκπαιδευτικών, επειδή η τέχνη είναι ένα μέσο προσωπικής και αυθόρμητης έκφρασης και πρέπει να αποτελεί κύριο μοχλό στη διεύρυνση της ελεύθερης ανθρώπινης συνείδησης.

Στο μήνυμα της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας  Πέννυ Σακκοπούλου εξήρε τη σημαντική πρωτοβουλία της Λίλας ντε Τσάβες και του Χρήστου Τεντόμα για την ουσιαστική συμβολή στην ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού ρόλου της Τέχνης, αλλά και των μουσείων που αποτελούν τους θεματοφύλακες της τέχνης.

Στο μήνυμα που έστειλε από τις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου,  Θεόδωρος Ζαγοράκης ανέφερε ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία στην κοινωνία των πολιτών της Ευρώπης και εξήγησε ότι τα έργα των μαθητών αποτυπώνουν όχι μόνο τη γνώση και τη φαντασία αλλά και την ανησυχία τους για τη σύγχρονη περίοδο κρίσης που διανύουμε. «Εύχομαι πως η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς θα λάβουν το μήνυμα για την ενίσχυση του μαθήματος των Εικαστικών στην Εκπαίδευση, το οποίο και θα έπρεπε να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος αυτής και όχι τομέας δευτερεύουσας σημασίας. Με τη σειρά μου, ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεσμεύομαι να δώσω το καλύτερο μου εαυτό για την υποστήριξη ανάλογων πρωτοβουλιών, αλλά και για την προώθηση μιας ευρωπαϊκής εκπαίδευσης πολύπλευρης και ακόμα πιο ουσιαστικής», τόνισε στο μήνυμά του ο κ.Ζαγοράκης.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Προέδρου του Ιδρύματος “Μελίνα Μερκούρη” Σπύρου Μερκούρη, ότι ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχεί ο κυνισμός, η δυσπιστία, η ανασφάλεια, η διαφθορά, ο φόβος, ο τρόμος και το κυνήγι του κέρδους που αλλοιώνει χαρακτήρες και που οδηγεί σε οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. «Είναι απόλυτα αναγκαίο να βαδίσουμε σε μια νέα εποχή που η παιδεία και ο πολιτισμός θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική, στην κοινωνία και την οικονομία. Χρειάζεται συνείδηση αυτής της ανάγκης της αλλαγής από λαούς και πολιτικούς, αλλά και γνώση, μέθοδος, ομοψυχία, θάρρος και όραμα. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να προγραμματιστεί σύντομα ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των Λαών και των Πολιτισμών της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μερκούρης.

Στην ομιλία του με θέμα “Διδάσκεται η Τέχνη;” ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβώνης, ποιητής και εικαστικός Δημοσθένης Δαββέτας τόνισε ότι η Τέχνη εκφράζεται μέσα από το έμφυτο ταλέντο, το οποίο χρειάζεται να καλλιεργηθεί, αναφέροντας παραδείγματα από τη ζωή σπουδαίων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως όλες οι μορφές τέχνης (ποίηση, μουσική, εικαστικές τέχνες, θέατρο κλπ.) συμβάλλουν σε αυτή την καλλιέργεια και διευρύνουν το υπαρξιακό μας πεδίο.

Η Μαίρη Μιχαηλίδου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του ΥΠΠΟ, μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του Μουσείου της Ιστορίας της Ευρώπης στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή διάσταση του πολιτιστικού γίγνεσθαι, δίνοντας ως παράδειγμα το υπό ολοκλήρωση  μουσείο της Ιστορίας της Ευρώπης, όπου θα παρουσιάζεται η γέννηση, η εξέλιξη και η ταυτότητα των Ευρωπαϊκών πολιτισμών μέσα από την πολυμορφία και τις ιδιαιτερότητες τους.

Η Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά έδωσε αναλυτικά στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος BEST στο οποίο συμμετέχουν  Έλληνες και Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί με στόχο την προώθηση της ιδέας της Ευρώπης μέσα από την καλλιτεχνική εκπαίδευση και έκφραση των νέων δημιουργών.

Ο Νίκος Καμτσής, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του “ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ” και του “ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ”-Ένα Θέατρο για Παιδιά,  αναφέρθηκε στο ρόλο του Θεάτρου και των Παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση και την καλλιέργεια των ανθρώπων από την παιδική ηλικία, δίνοντας μια μικρή παράσταση για παιδιά με δυο ηθοποιούς του για το πως λειτουργεί η εικαστική τέχνη και η θεατρική έκφραση στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια των μελλοντικών δημιουργών.

Η Μερόπη Πρέκα με την ιδιότητα της ζωγράφου και θεωρητικού υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των τεχνών στην εκπαίδευση, το οποίο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική κάθε αρμόδιου φορέα. Αναφέρθηκε στην πολύχρονη εκπαιδευτική της εμπειρία και την συνεισφορά της στη Unicef, ένα έργο ζωής για τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο Δημοσθένης Δόγκας, Αναπληρωτής Αρχηγός των Ναυτοπροσκόπων, Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης στο Δήμο Βάρης-Βουλιαγμένης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού στην κοινωνία, αλλά και στο ρόλο της εκπαίδευσης των Ελλήνων Ναυτοπροσκόπων στη διατήρηση της Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης δίνοντας ως παράδειγμα την κατασκευή παραδοσιακών σκαφών με βάση ιστορικά δεδομένα και ενός μουσείου στη Μυτιλήνη όπου θα εκπαιδεύονται νέοι. Ειδική μνεία έκανε στις καινοτόμες δραστηριότητες εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς του Κέντρου Τεχνών, Ιδεών και Πολιτισμού VOULA PARK.

Κλείνοντας την ημερίδα, η Πρόεδρος της Heritage & Museums Λίλα ντε Τσάβες, τόνισε ότι τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας είναι ότι ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομική και ανθρωπιστική εποχή της κρίσης, όπου οι άνθρωποι καλούνται να βιώσουν μια δύσκολη καθημερινότητα, μόνο μέσα από τις Τέχνες που αποτελούν ύψιστη πνευματική τροφή, μπορεί να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη που οδηγεί στο μετασχηματισμό αντιλήψεων μέσα από την αισθητική εμπειρία. Ακόμη, ανέφερε ότι η έκθεση θα ταξιδέψει φέτος στις Βρυξέλλες, στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανακοίνωσε τη μελλοντική διαπολιτισμική διάσταση του διαγωνισμού με την αμφίδρομη συνεργασία άλλων χωρών της Ευρώπης. Στόχος είναι, συμπλήρωσε, εξωστρέφεια στο χώρο της παιδείας προσφέροντας τη δυνατότητα στον μαθητή που κερδίζει το πρώτο βραβείο να επισκεφθεί και να γνωρίσει το μουσείο που βραβεύτηκε αντίστοιχα την ίδια χρονιά ως το καλύτερο Ευρωπαϊκό μουσείο από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, αν.καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης, κατά τη διάρκεια της επιλογής των έργων "οι νεαροί μαθητές ανταποκρίθηκαν στο θέμα που τους δόθηκε και με φαντασία και με ευρηματικότητα και με γνώση. Κεντρικός τους στόχος ήταν η οπτικοποίηση μιας Ενωμένης Ευρώπης, στηριγμένης τόσο στα κοινά πολιτιστικά ιδιώματα, όσο και στις ιδιαιτερότητες ή στις διαφορές. Τι τεράστιο μάθημα για όλους τους ενήλικες, τι τεράστιο μάθημα για την ηγεσία της Ευρώπης, ιδιαίτερα σήμερα!"

Όσον αφορά τα φετινά βραβεία της Heritage & Museums, αξίζει να σημειωθεί, ότι το 1ο βραβείο είναι ένα 3ήμερο πολιτιστικό ταξίδι για τον νικητή Παναγιώτη Γάφο, μαθητή  της Β Λυκείου από το 1ο Γενικό Λύκειο Πειραιά, με τη συνοδεία ενός γονέα του στο Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου ΜUCEM (www.mucem.org) στη Μασσαλία, το οποίο τιμήθηκε φέτος από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως το καλύτερο ευρωπαϊκό μουσείο της χρονιάς - European Museum of the Year Award - EMYA 2015. Το 2ο και το 3ο βραβείο είναι χρηματικό ποσό των 300 και των 200 ευρώ αντίστοιχα, τα οποία κέρδισαν η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου Βασιλεία Μακρή, από την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών και ο μαθητής της Α΄Λυκείου Πέτρος Καλλιγάς από το 27ο Λύκειο Αθηνών. Όλα τα βραβεία είναι προσφορά της “Heritage&Museums” (Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία).

Επίσημος χορηγός: VOULA PARK

Μόνιμοι χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικός Σταθμός του Δήμου Αθηναίων  83,5FM Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5FM, www.culturenow.gr www.camerastyloonline.gr www.tokentri.gr www.eaete.gr ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - δίγλωσση ομογενειακή εφημερίδα της Διασποράς